Pārtikas, griešanas dēlīša apstrāde.
Kāda būtu pareizā apdare pārtikas dēlim un vai vispār vajag aizsargāt šādu virsmu?
Agrākos laikos, piemēram, gaļas veikalā, griešanas dēļus tīrīja ar sodas šķīdumu. Tādejādi tika veikta dezinfekcija un virmsa tika balināta. Faktiski griešanas dēlim bija tiekai praktiska funkcija un izskatam nebija nekādas nozīmes.
Laikam ejot viss ir mainījies. Šobrīd pārtikas/griešanas dēlim ir ne tikai praktiska funkcija, bet tas varbūt arī skaists dizaina priekšmets vienlaicīgi!
Tad kāda būtu pareizā apstrāde? Eļļot vai vaskot? Varbūt izmantot olīveļļu vai vienkārši saulespuķu eļļu?
Olīveļļa, saulespuķu eļļa, rapšu eļļa - šīs eļļas faktiski nežūst vai žūst ļoti lēni. Attiecīgi koka šķiedra netiek sacietināta, paliek mīksta un neaizsargāta. Par cik eļļas nežūst var pat rasties pelējums. Savukārt, linsēklu eļļa, safloras eļļa un riekstu eļļa izžūst un nodrošina labāku aizsardzību.
Natural piedāvā ideālu risinājumu, proti, Mēbeļu cieto eļļu. Eļļas sastāvā ir apvienotas tādas eļļas kā linsēklu eļļa, riekstu eļļa, tungas eļļa un šīs eļļas papildus ir stiprinātas ar dabīgajiem sveķiem. Eļļa dziļi iesūcas koka šķiedrā un ātri žūst. Rezultātā tiek iegūta cieta virsma līdz pat 5mm dziļumā, protams, atkarīgs no koka sugas.
Kāpēc nevajadzētu vaskot vai pielietot sintētiskus produktus?
Faktiski, ja koka virsmu vasko, piemēram, ar bišu vasku vai karnaubas vasku, vai eļļo ar sintētiskiem produktiem, uz koka virsmas izveidojas plāna plēve. Lietojot griešanas dēli, paliek naža svītras u.c., šī plēve tiek sabojāta un koks vairs nav aizsargāts. Tāpēc ir jālieto dabiskas eļļas, kas iesūcas koka šķiedrā, tādejādi visi netīrumi tiek atgrūsti šķiedru līmenī un koks ir pasargāts.
Kā vajadzētu kopt griešanas dēli?
Ja jūs izvēlaties dabisku produktus, piemēram, Natural Mēbeļu cieto eļļu, tad kopšana ir ļoti vienkārša: uzpiliniet dažas piles Mēbeļu cietās eļļas uz dēlīša un ar kokvilnas lupatiņu ierīvējiet. Pēc brīža nopulējiet to sausu ar kokvilnas lupatiņu.